Korte beschrijving van de bunker
|
- Uitwendige kenmerken.
- Origineel concept uit de voorstudie:
- De eerste voorontwerpen spreken voor deze bunker over een Tirools gebochelde bunker. De bunker werd in elk geval zo zeker nooit effectief uitgevoerd.
- Effectief uitgevoerd concept:
- De hoeken van de bunker waren afgewerkt met baksteen en het geheel werd gecementeerd met het motief van assestenen.
- Het geheel had een vrij vierkant uitzicht op het oreillon na.
- Al het houtwerk was standaard uitgevoerd in Noors rood dennenhout tenzij anders vermeld.
- De schietgaten zaten verborgen achter houten luiken, openend in 2 richtingen, elk 0.50m x 1.40m (BxH). Langs de buitenzijde waren op deze luiken nog eens houten raamprofielen aangebracht om zo nog explicieter uitzicht van echte ramen te verkrijgen.
- Naast de schietgaten waren er geen bijkomende valse ramen aanwezig.
- Het bunkertje had een vrij stijl houten zadeldak en als dakbedekking klassieke rode Boomse pannen.
- Het toegangssas was uitgewerkt met een betonnen toegangstrapje.
- Bij de bunkers met mitrailleurkamer(s) was de toegang tot de eigenlijke gevechtsruimtes van de bunker gescheiden van het sas door middel van een gepantserde metalen deur van 0.86m x 1.82m (BxH) met zonneblinden, omlijsting en luikje voor toegangsverdediging.
- De eigenlijke toegang bij de inkom was op zijn beurt afgesloten met een metalen traliehekje van 0.90m x 1.82m
- In elke mitrailleurkamer was daarnaast standaard aanwezig:
- 3.50 meter etagères met leggers in inlandse eik.
- Een inlands eiken plankje van 0.32m x 0.12m x 0.06m met ijzeren steunen voor de plaatsing van een kogelpers.
- 6 zware geschilderde hanghaken voor ophangen materialen in de kamers
- Een verzinkte hanghaak aan het plafond voor ophangen olielamp (in vredestijd)
- 1 chardome en chardomeplaat voor de standaard opstelling van een Maximmitrailleur
- Ventillatiegaten waren aan de buitenzijde aan de bovenzijde afgesloten met een koperen geperforeerde afdekplaat om ingooien van projectielen naar binnen onmogelijk te maken.
- Een gedeelte van de bunker zat verstopt achter een haag waarin een poortje was voorzien om het bunkerterrein te kunnen betreden.
- Het bunkertje had het uitzicht van een kleine woning.
- Structuur.
- Twee achteraan verbonden kamers en een sas.
- Elke kamer was voorzien voor het opstellen van een mitrailleur.
- Het extra kamertje van 1,00 x 1,60 m achteraan de 2e mitrailleurkamer is zonder de plannen nog te wijzigen in oktober 1934 geseponeerd en nooit zo gebouwd geweest.
- Opmerkingen.
- Het was een vooruitgeschoven bunker op de voorlinie tussen de steenweg van Aalst naar Gent en de Schelde, tussen A42 (575 m) en AV16 (395 m). Nog kortbij lag de zware bunker S8 (390 m).
- Hij stond in hoek opgesteld met A42 om zo samen een groter gezichtsveld en vuurbereik te hebben.
- Naast de standaard voorziene opstelling van Maximmitrailleurs, was de bunker ook voorzien om Hotchkiss- en Coltmitrailleurs te kunnen opstellen.
- Het bunkertje zijn aandeel in het bouwproject A bedroeg origineel 65.159,18 Bef. Met inbegrip van wat gemeenschappelijke kosten zoals onder andere de niet individueel verdeelde beplantingen moet deze prijs allicht opgetrokken worden tot 65.467,93 Bef. Als men hier nog eens een aantal zaken gaat bijtellen die niet dienden ingecalculeerd te worden door de bouwfirma's maar rechtstreeks werden aangeschaft door de militaire overheid zoals bv chardomes, koepels, ventillatoren,... moet de totale kostprijs ongeveer op 65.767,93 Bef hebben gelegen.
- Ter info: 1 BEF in 1934 komt ongeveer overeenkomt met een bedrag van 74 BEF (1.84€) in 2013, een "factor 74" dus.
- De bunker is half jaren 90 afgebroken.
- Interessant om te weten is dat deze bunker letterlijk in het midden is gebouwd van het oude munitiepark te Kwatrecht. Hier werden reeds na WO I massa's munitie achtergelaten. Na WO II werd hier nog bijkomend munitie gedumpt en begraven. Op deze terreinen is het tot op heden nog steeds verboden, zelfs vanaf geringe dieptes te graven met zware machines zonder eerst de brandweer en civiele bescherming te verwittigen wegens risico's van ontploffingen. Meestal komt men eerst van de ontmijningsdienst het terrein onderzoeken op mogelijke risico's.
|